Forside/Kategorier/Barnets lov/Kapitel 1/1. § 1
Forrige

Barnets lov § 1

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 1 udgør rygraden for hele lovkomplekset om udsatte børn og unge.

Lovtekst – § 1

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Formålet med denne lov er følgende:

1) At tilbyde børn og unge og deres familier rådgivning, hjælp og støtte for at forebygge sociale problemer.

2) At tilgodese særlige behov, der følger af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer hos et barn eller en ung.

Stk. 2. Hjælp og støtte efter denne lov bygger på forældres ansvar for deres børn.

Stk. 3. Hjælp og støtte efter denne lov tilrettelægges efter en konkret og individuel vurdering af det enkelte barns eller den enkelte unges og familiens behov, forhold og forudsætninger.

Praktisk betydning

§ 1 udgør rygraden for hele lovkomplekset om udsatte børn og unge. Paragraffen slår fast, at formålet med loven er at sikre, at børn og unge samt deres familier får rådgivning, hjælp og støtte for at forebygge sociale problemer. Det understreges, at særlige indsatser rettes mod børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller andre særlige sociale problemer. Det lægges vægt på, at hjælpen altid tager udgangspunkt i forældrenes ansvar for deres egne børn, og at enhver støtte og hjælp tilrettelægges ud fra en konkret og individuel vurdering af behov, forhold og forudsætninger. Formålet er altså ikke alene at gribe ind, når alt er brudt sammen, men at arbejde forebyggende og målrettet, så børn og unge så vidt muligt kan udvikle sig trygt i deres vante omgivelser. Historisk markerer paragraffen et skifte fra systemets overformynderi til et mere familieorienteret, differentieret og dialogbaseret syn på indsatser over for familier i udsatte positioner.

Eksempler

  • Tidlig støtte til familie med skilsmisseproblemer

    Kommunen tilbyder rådgivning til forældre og børn i en skilsmisefamilie, før problemerne vokser sig store, for at forebygge mistrivsel.

  • Støtte til barn med handicap

    En familie med et barn med betydelig fysisk funktionsnedsættelse får særlig støtte og hjælp, baseret på en konkret vurdering af barnets og familiens situation.

  • Forebyggende indsats ved skolefravær

    Når et barn har meget fravær fra skolen, tilbyder kommunen rådgivning og hjælp til både barn og forældre for at undgå sociale problemer.

Almindelige misforståelser
  • At kommunen overtager forældrenes ansvar automatisk.
  • At hjælpen kun gives, når problemer er alvorlige.
  • At standardløsninger kan bruges uden individuel vurdering.
Almindelige spørgsmål

Hvad betyder det, at støtten bygger på forældrenes ansvar?

Det betyder, at lovens udgangspunkt er, at forældre har det primære ansvar for deres børn. Støtte fra kommunen skal bygge oven på og supplere dette ansvar, ikke erstatte det uden grund.

Hvornår kan man få hjælp efter denne paragraf?

Når et barn, en ung eller en familie har behov for rådgivning, hjælp eller støtte – især hvis der er risiko for sociale problemer eller særlige behov på grund af funktionsnedsættelse.

Skal støtten altid tilpasses individuelt?

Ja, ifølge § 1, stk. 3, skal hjælpen altid bestemmes ud fra en konkret og individuel vurdering af barnets eller den unges og familiens særlige behov og forhold.

Kan kommunen gribe ind uden forældrenes samtykke?

Som hovedregel skal indsatser ske med udgangspunkt i forældrenes ansvar, men i særlige tilfælde, hvor barnets tarv kræver det, kan kommunen gribe ind uden samtykke efter de nærmere regler i loven.

Relaterede paragraffer
  • § 2

    § 2 uddyber, hvordan støtten konkret skal tilrettelægges for at fremme barnets eller den unges udvikling og trivsel.

  • § 5

    § 5 fastlægger børns og unges rettigheder til omsorg og inddragelse, som udspringer af formålet i § 1.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg trygt om børne- og ungeområdet.

Foreslåede spørgsmål
Hvilke former for hjælp kan man få efter § 1?
Hvad betyder det, at støtten tilpasses individuelt?
Kan kommunen hjælpe, hvis mit barn har særlige behov?