Barnets lov § 43
Billedgenerering afventer: A professional and caring Danish child care setting showing various approved placement options such as foster families, specialized institutions, and residential schools, emphasizing the danish context
§ 43 i Barnets lov specificerer klart de mulige anbringelsessteder for børn og unge, der af forskellige årsager ikke kan bo hos deres biologiske familie.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Børn og unge kan anbringes på følgende anbringelsessteder:
1) Almene plejefamilier.
2) Forstærkede plejefamilier.
3) Specialiserede plejefamilier.
4) Netværksplejefamilier.
5) Egne værelser, kollegier eller kollegielignende børne- og ungehjem.
6) Børne- og ungehjem, jf. stk. 3.
7) Pladser på efterskoler, frie fagskoler og frie grundskoler med kostafdeling.
Stk. 2. Det er en betingelse for, at der kan træffes afgørelse om støtteophold til eller anbringelse af børn og unge efter § 32, stk. 1, nr. 7, § 46, stk. 1, eller § 47, stk. 1, i denne lov eller efter § 19, stk. 1, i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet på et anbringelsessted, at anbringelsesstedet er godkendt efter § 58, stk. 1, § 65, stk. 1, eller § 66, stk. 1, i denne lov eller efter § 5 i lov om socialtilsyn.
Stk. 3. Børne- og ungehjem kan oprettes og drives som døgninstitutioner, herunder delvis lukkede døgninstitutioner, delvis lukkede afdelinger på døgninstitutioner, sikrede døgninstitutioner og særligt sikrede afdelinger, eller som opholdssteder for børn og unge.
Stk. 4. Døgninstitutioner efter stk. 3 kan oprettes og drives af kommuner, jf. § 12, eller af regioner, jf. § 13, stk. 1, nr. 2 og 3, og § 13, stk. 6, eller som selvejende institutioner, som kommunalbestyrelsen eller regionsrådet indgår driftsaftale med.
§ 43 i Barnets lov specificerer klart de mulige anbringelsessteder for børn og unge, der af forskellige årsager ikke kan bo hos deres biologiske familie. Paragraffen etablerer en bred palet af anbringelsesformer: fra plejefamilier med forskellige specialiseringer til institutionelle rammer som børne- og ungehjem og skoler med kostafdelinger. Væsentligt er kravet om godkendelse af anbringelsesstederne, hvilket sikrer kvalitet og lovlighed i forhold til plejebørns tarv. Døgninstitutioners forskellige organisatoriske former og driftsansvar fastsættes også for at balancere hensynet til barnet med kommunale og regionale forvaltningsopgaver. Paragraffen repræsenterer en modernisering og professionalisering af anbringelsessystemet, hvor differentiering og skærpet myndighedstilsyn skal sikre tilpassede og trygge rammer for børn og unge i sårbare situationer.
Eksempler
Anbringelse i forstærket plejefamilie
Et barn med særlige behov anbringes i en forstærket plejefamilie, hvor familien har ekstra uddannelse og ressourcer til at håndtere barnets udfordringer.
Døgninstitution som sidste mulighed
En ung med komplekse adfærdsproblemer anbringes på en døgninstitution med specialiseret behandlingstilbud under kommunens ledelse.
Anbringelse på efterskole med kostafdeling
En teenager med behov for stabil skolegang og social støtte anbringes på en efterskole, der både giver undervisning og døgnophold.
Lovforarbejderne bag § 43 peger på behovet for at skabe et fleksibelt men samtidig stringent anbringelsessystem, der kan rumme forskellige børns individuelle behov. Der lægges vægt på kvalitetskontrol gennem krav om godkendelse af anbringelsessteder samt muligheden for specialiserede plejefamilier og institutioner, som kan håndtere komplekse problemstillinger. Formålet er at sikre bedre socialpædagogiske løsninger og et tilsyn, der både er forebyggende og sikrende for barnets bedste.
Er godkendelse af anbringelsesstedet altid påkrævet?
Ja, jf. stk. 2 skal anbringelsesstedet være godkendt efter gældende bestemmelser for at sikre barnets rettigheder og kvaliteten af opholdet.
Kan en kommune drive en døgninstitution?
Ja, ifølge stk. 4 kan kommuner, regioner eller selvejende institutioner drive døgninstitutioner, som fastlagt i § 43.
Hvad er forskellen på en almene og en specialiseret plejefamilie?
En almen plejefamilie varetager generelt anbringelser, mens specialiserede plejefamilier har særlig uddannelse og kompetencer til at håndtere mere komplekse problemstillinger hos barnet.
Velkommen! Hvordan kan jeg hjælpe med barnets lov?
Velkommen! Hvordan kan jeg hjælpe med barnets lov?