Arveloven § 7
Billedgenerering afventer
§ 7 regulerer, hvem der har fortrinsret til at overtage et aktiv, som både en arving og dødsboet ejer i sameje.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1347 af 24.6.2021
Ejer en arving en andel af et aktiv i sameje med boet, har arvingen, selv om værdien heraf overstiger arvelodden, fortrinsret til at overtage boets andel af aktivet mod at betale det overskydende beløb kontant til boet. Fortrinsretten gælder dog ikke et aktiv omfattet af § 11, stk. 1, og et aktiv, der er delingsformue, som nævnt i § 91, stk. 2, som ægtefællen ønsker at overtage efter § 12.
Stk. 2. Ejer en arving en andel af et aktiv i sameje med både boet og ægtefællen, har ægtefællen fortrinsret. Hvis aktivet er fuldstændigt særeje i boet, har en særlivsarving efter den førstafdøde ægtefælle dog fortrinsret, hvis aktivet har en særlig erindringsværdi for den pågældende, medmindre aktivet er omfattet af § 11, stk. 1, eller der er tale om ægtefællernes hidtidige fælles bolig.
Stk. 3. Gør flere arvinger retten efter stk. 1 gældende, afgøres det ved lodtrækning, hvem der skal have ret til at overtage boets andel af aktivet.
§ 7 regulerer, hvem der har fortrinsret til at overtage et aktiv, som både en arving og dødsboet ejer i sameje. Hvis en arving allerede ejer en andel – eksempelvis af et sommerhus, virksomhedsandel eller andet aktiv – har denne arving fortrinsret til at købe dødsboets andel ud, selvom værdien overstiger arvingenes arvelod. Dog skal arvingen betale differencen kontant til boet. Dette sikrer kontinuitet og minimerer tvister om ejerskiftet. Fortrinsretten gælder dog ikke aktiver, der falder ind under visse regler (f.eks. § 11 og § 91, stk. 2), hvor ægtefællen har særskilte rettigheder. Hvis arvingen, boet og den længstlevende ægtefælle alle ejer andele, får ægtefællen fortrinsretten – med undtagelse af fuldstændigt særeje og visse særlivsarvinger ved særskilt tilknytning. Hvis flere arvinger vil gøre retten gældende, afgør lodtrækning, hvem der får lov til at overtage.
Eksempler
Overtagelse af sommerhus
Et dødsbo ejer halvdelen af et sommerhus sammen med en arving. Arvingen får fortrinsret til at købe dødsboets andel, hvis han betaler resten kontant.
Virksomhed med flere ejere
En arving ejer en andel af et mindre familieaktieselskab sammen med afdøde. Ved dødsfaldet må arvingen overtage boets aktier mod betaling af det overskydende beløb.
Lodtrækning mellem arvinger
To arvinger ejer hver 1/4 af et aktiv sammen med boet. Begge vil overtage boets andel; lodtrækning afgør, hvem der får retten.
- •Mange tror, at arvingen altid kan overtage uden at betale kontant for værdien over arvelodden.
- •Der hersker en opfattelse af, at fortrinsretten gælder for alle aktiver, men den er undtaget for visse typer – især ved ægtefællens rettigheder.
- •Flere tror, at arvinger kan aftale at dele aktivet internt, men lodtrækning er påkrævet, hvis flere gør kravet gældende samtidigt.
Kan jeg bruge min arvelod som betaling, hvis jeg overtager boets andel?
Nej. Du skal betale værdien, som overstiger din arvelod, kontant til boet.
Gælder fortrinsretten, hvis aktivet er ægtefællernes fælles bolig?
Nej. Fortrinsretten gælder ikke, hvis det er ægtefællernes fælles bolig, der ønskes overtaget af ægtefællen.
Hvad sker der, hvis flere arvinger ønsker at overtage boets andel?
Hvis flere opfylder betingelserne, afgøres det ved lodtrækning, hvem der får retten til at overtage.
Kan ægtefællen altid gå forud for arvingen?
Hvis både boet, ægtefællen og arvingen ejer andele, har ægtefællen fortrinsret – med visse undtagelser, fx særeje med særlig erindringsværdi for særlivsarving.
- § 6
Omhandler generelt retten til at overtage boets aktiver, og § 7 bygger videre herpå ved sameje.
- § 11
Definerer ægtefællens forlodsrettigheder, der undtager visse aktiver fra fortrinsretten i § 7.
- § 12
Giver ægtefællen fortrinsret til delingsformue, hvilket påvirker, hvem der har fortrinsret efter § 7.
- § 91
Specielt relevant for aktiver der er delingsformue, hvor fortrinsretten begrænses.
Velkommen! Få klar besked om overtagelse af fælles aktiver.
Velkommen! Få klar besked om overtagelse af fælles aktiver.