Arveloven § 14
Billedgenerering afventer
§ 14 sætter markante grænser for, hvad længstlevende ægtefælle kan overtage af afdødes aktiver efter reglerne i §§ 12 og 13.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1347 af 24.6.2021
§§ 12 og 13 finder ikke anvendelse for aktiver, som arveladeren har rådet over ved testamente, jf. §§ 90 og 91, eller hvis andet er fastsat i en samejeoverenskomst m.v. om et aktiv, som ægtefællen ejer i sameje med boet.
§ 14 sætter markante grænser for, hvad længstlevende ægtefælle kan overtage af afdødes aktiver efter reglerne i §§ 12 og 13. Hvis arveladeren har bestemt testamentarisk, hvem der skal arve bestemte aktiver (jf. §§ 90 og 91), eller hvis aktivet er reguleret i en samejekontrakt mellem ægtefællen og boet, så ophører ægtefællens ret til at overtage aktivet efter de almindelige regler. Lovgiver har indført denne undtagelse for at respektere arveladerens frie testationsret og sikre, at samejeaftaler – som ofte er indgået mellem private parter – går forud for arvelovens standardregler. I praksis udgør denne bestemmelse et vigtigt stop for eventuelle misforståelser fra ægtefællens side om at kunne forlange enhver genstand i boet. Samtidig beskytter bestemmelsen fællesarvinger og særlivsarvingers rettigheder til aktiver, som arveladeren har truffet særskilt bestemmelse om. Bestemmelsen har også nutidig relevans i takt med, at flere familier laver detaljerede aftaler om ejerskab eller udarbejder avancerede testamenter.
Eksempler
Testamenteret sommerhus
Afdøde har i sit testamente testamenteret familiens sommerhus til et barnebarn. Den længstlevende ægtefælle kan derfor ikke kræve at overtage dette sommerhus efter §§ 12-13.
Samejeaftale om værdifuldt maleri
Ægtefællerne har indgået en samejeoverenskomst om et dyrt maleri, hvor det aftales, hvordan maleriet skal fordeles ved død. Ægtefællens overtagelsesret efter §§ 12-13 gælder ikke her – aftalen har forrang.
Boet omfatter aktiver uden testamentarisk råden eller samejeaftale
Hvis der ikke foreligger hverken testamente eller samejeaftale om et aktiv, kan den længstlevende ægtefælle anvende §§ 12-13 og overtage aktivet efter reglerne.
- •At ægtefællen altid kan overtage ethvert aktiv uanset testamente.
- •At mundtlige aftaler uden formalia kan fravige arvelovens regler.
- •At samejeoverenskomster automatisk gælder for alle aktiver i boet.
Kan den længstlevende ægtefælle overtage alle aktiver i boet efter §§ 12-13?
Nej, ikke hvis aktivet er testamenteret til andre eller reguleret i en samejeaftale. Så bortfalder overtagelsesretten.
Hvad gælder, hvis der både er testamente og samejeaftale om det samme aktiv?
Så har begge regler forrang – længstlevende kan hverken kræve overtagelse efter §§ 12-13 eller gå uden om aftalerne.
Kan en arvelader frit bestemme i testamentet, hvem der skal have enkelte aktiver?
Ja, inden for rammerne af tvangsarvereglerne kan arveladeren disponere frit over sine aktiver ved testamente, så længe rettigheder som tvangsarv respekteres.
Er det nok med en mundtlig aftale mellem ægtefæller for at fravige §§ 12-13?
Nej, det kræver som udgangspunkt en skriftlig og gyldig samejeoverenskomst eller testamente.
Velkommen til arveretsrådgivning!
Velkommen til arveretsrådgivning!