Ankestyrelsens principafgørelse 3-13
Beskrivelse
Retten til sygedagpenge er betinget af, atpersonen har lovligt ophold her i landet. En person har dog uanset lovligt ophold her i landet ikke ret til danske sygedagpenge, hvis han efter EF-forordning 883/2004 er omfattet af en anden medlemsstats lovg...
Journalnummer
J.nr.: 5600507-12
Indhold
Lovhenvisninger
- Lov om sygedagpenge - lovbekendtgørelse nr. 653 af 26. juni 2012 - § 5
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har i møde truffet afgørelse i sagen om, hvorvidt en borger har ret til danske sygedagpenge efter tilbagevenden til Danmark, når den pågældende har arbejdet og modtaget ydelser på grund af sygdom i et andet EU-land.
Resultatet er
• Du har ikke ret til danske sygedagpenge
Vi er således kommet til samme resultat som Beskæftigelsesankenævnet i Statsforvaltningen YY dog med en ændret begrundelse.
Vi har ikke taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt kommunens vejledning af dig har været fyldestgørende. Hvis du ønsker at søge de engelske myndigheder om yderligere hjælp på grund af sygdom, kan du kontakte kommunen, som kan vejlede dig om den nærmere fremgangsmåde herfor.
Der var enighed på mødet.
Begrundelse for afgørelsen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg finder, at du ikke har ret til danske sygedagpenge, da du ikke er omfattet af dansk sygedagpengelovgivning.
Vi har lagt vægt på, at du har arbejdet i et andet EU-land, at du blev syg under denne beskæftigelse, og at du fortsat er syg.
Du er under din fortsatte sygeperiode stadig omfattet af engelsk lovgivning.
En borger er ikke omfattet af dansk sygedagpengelovgivning efter tilbagevenden til Danmark fra et andet EU/EØS - land, når den pågældende har været beskæftiget i dette land og er blevet syg under denne beskæftigelse. Borgeren vil i det tilfælde være omfattet af sygedagpengelovgivningen i det andet EU-land.
Du vil efter din tilbagevenden til Danmark først blive omfattet af dansk sygedagpengelovgivning i forbindelse med en ny sygeperiode, forudsat at du i øvrigt opfylder betingelserne for ret til sygedagpenge.
Vi har ikke taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt kommunens vejledning af dig har været fyldestgørende. Hvis du ønsker at søge de engelske myndigheder om yderligere hjælp på grund af sygdom, kan du kontakte kommunen, som kan vejlede dig om den nærmere fremgangsmåde herfor.
Sagsoplysninger
- Foreningen X har på dine vegne anført, at der ikke er taget stilling til, om du er omfattet af sygedagpengelovens § 32, stk. 1, nr. 2, og § 51 som følge af artikel 11, nr. 3, litra C og artikel 65, stk. 2, i Europa-parlamentets og rådets forordning (EF) nr. 883/2004 af 29. april 2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger.
- Da du ikke er omfattet af dansk sygedagpengelovgivning, har vi ikke taget stilling det ovenfor anførte.
- Foreningen X har anført, at kommunen ikke har ydet dig bistand i forhold til at undersøge, om du havde ret til ydelse fra England, eller om du havde ret til danske sygedagpenge. Foreningen har i den forbindelse henvist til retssikkerhedslovens § 6 og 7 og forordningens artikler 21 og 76.
- Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.
Information
- Vi har afgjort sagen på grundlag af:
- • De oplysninger, som forelå da beskæftigelsesankenævnet traf afgørelse i sagen
- • Beskæftigelsesankenævnets afgørelse af 19. april 2012
- • Klagen til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg af 10. maj 2012 og 14. juni 2012
- • Beskæftigelsesankenævnets genvurdering
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
En strafafsoner, der var overført til en alkohol behandlingsinstitution efter straffelovens § 49, stk. 2, var ikke berettiget til dagpenge. Dagpengeudvalget lagde vægt på, at retten til dagpenge er betinget af, at fraværet fra arbejdsmarkedet skyldes...
Udgivet: 2013-07-11
Beskæftigelseskravet i dagpengelovens § 17, stk. 1, jf. § 4, stk. 1, nr. 1, skal være opfyldt senest på fødselstidspunktet for at berettige moderen til barseldagpenge. Beskæftigelseskravet var ikke opfyldt i en situation, hvor fødslen fandt sted sønd...
Udgivet: 2013-07-10
En borger, der inden overgangen til plejevederlag modtog sygedagpenge, skulle have satsreguleret sit plejevederlag. Årsagen var, at borgeren ellers ville blive økonomisk ringere stillet, end hvishan var fortsat med at modtage sygedagpenge. Sygedagpen...