Ankestyrelsens principafgørelse 26-17
Beskrivelse
En handicappet borger kan efter serviceloven modtage kontant tilskud til aflønning af hjælpere, der udfører konkrete hjælpeopgaver i hjemmet i form af praktisk hjælp og personlig pleje. Kommunen kan i særlige tilfælde beslutte, at det kontante tilsku...
Journalnummer
2015-2122-41769
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at du ikke har ret til yderligere kontant tilskud.
Vi vurderer også, at din far, B, ikke kan betragtes som arbejdstager, idet han selv varetager plejeopgaverne omkring dig. Han er desuden ikke omfattet af reglerne i ferieloven m.v., idet han ikke er lønmodtager, men modtager et tilskud fra kommunen.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på oplysningen om, at der ikke er ændret i udmålingen af det kontante tilskud som følge af ændringer i dit funktionsniveau.
Vi lægger også vægt på, at B selv varetager plejeopgaverne i forhold til dig. B har desuden ikke overført tilskuddet til en forening, således at foreningen er blevet arbejdsgiver.
Vi lægger desuden vægt på, at B efter ferieloven ikke er lønmodtager. En lønmodtager er karakteriseret ved at være en person, som i kraft af en arbejdsaftale har pligt til personligt at udføre erhvervsmæssigt arbejde efter arbejdsgiverens instruktioner, for arbejdsgiverens regning og risiko, under arbejdsgiverens tilsyn og i arbejdsgiverens navn, og som har krav på en modydelse for arbejdet betalt af arbejdsgiveren. B er derfor ikke omfattet af ferielovens regler.
Vi vurderer på denne baggrund, at B ikke kan betragtes som arbejdstager, hvorfor han ikke har ret til betalt ferie, ligesom der ikke optjenes pension eller ret til dagpenge.
Vi er opmærksomme på, at YY, som er din partsrepræsentant, mener, at der er ændret i den hidtil gældende bevilling. Det ændrer ikke ved resultatet, fordi ændringen i bevillingen skyldes, at B ikke har ret til betalt ferie med videre. Vi henviser til vores begrundelse ovenfor.
Om reglerne
Hvis kommunen ikke kan stille den nødvendige hjælp til rådighed for en person, der har behov for personlig og praktisk hjælp efter servicelovens § 83 og afløsning eller aflastning efter servicelovens § 84, kan kommunalbestyrelsen i stedet udbetale et tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.
En person med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har behov for personlig hjælp og pleje og for støtte til løsning af nødvendige praktiske opgaver i hjemmet i mere end 20 timer ugentligt, kan vælge at få udbetalt et kontant tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.
Kommunen kan dog i særlige tilfælde beslutte, at hjælpen fortsat skal gives som naturalhjælp eller udbetales til en nærtstående person, som helt eller delvis passer den pågældende.
Det følger af vores praksis, at i det omfang den nærtstående selv varetager plejeopgaverne, vil denne person ikke være omfattet af EU reglerne om maksimal arbejdstid, idet den nærtstående ikke er arbejdstager. Vi henviser til vores principafgørelse 113-12.
Ferieloven omfatter lønmodtagere. I ferieloven defineres en lønmodtager som en person, der modtager vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold. Hvorvidt en person er lønmodtager, beror på en helhedsvurdering. En lønmodtager er karakteriseret ved at være en person, som i kraft af en arbejdsaftale har pligt til personligt at udføre erhvervsmæssigt arbejde efter arbejdsgiverens instruktioner, for arbejdsgiverens regning og risiko, under arbejdsgiverens tilsyn og i arbejdsgiverens navn, og som har krav på en modydelse for arbejdet betalt af arbejdsgiveren.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
En amtskommunes afslag på flytning af en mentalt retarderet lovovertræder, der ved administrativ beslutning var blevet anbragt på institution, til en institution i hjemamtet kunne påklages til det sociale nævn i hjemamtet efter de almindelige klagere...
Udgivet: 2013-07-11
Plejetillæg kunne ikke frakendes, da der ikke var sket en sådan bedring i kvindens tilstand, at hun ikke længere opfyldte betingelsen for at få plejetillæg Vedvarende bistands- eller plejebehov hos personer, der var tilkendt førtidspension, skulle so...
Udgivet: 2019-01-26
Kompensationsprincippet Formålet med kompensationsprincippet er, at borgere med en funktionsnedsættelse i videst muligt omfang bliver kompenseret for følgerne af funktionsnedsættelsen og stilles lige med andre borgere. Borgeren skal have mulighed for...