Ankestyrelsens principmeddelelse 19-22 om Flytteudgifter - indbo - udgiftens størrelse - brugte ting - enkeltudgifter

GældendeÅr: 2022Udgivet: 2022-06-23

Beskrivelse

Principmeddelelsen fastslår Når en borger søger om økonomisk hjælp i forbindelse med en flytning, skal kommunen behandle ansøgningen efter aktivlovens regel om hjælp til flytteudgifter. Hvis der derimod er tale om et behov for hjælp til køb af nyt in...

Journalnummer

22-3721

Indhold

Afgørelse

Sag nr. 1, j.nr. 22-3721

Du har klaget over […] Kommunes afgørelse om afslag på økonomisk hjælp til flytteudgifter. […] Kommune afgjorde sagen den 8. december 2021.

Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

-Du har ikke ret til økonomisk hjælp til flytteudgifter.

Det betyder, at vi stadfæster […] Kommunes afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.

Vi kritiserer, at kommunen ikke har begrundet afgørelsen korrekt. Det fører dog ikke til et andet resultat.

Begrundelse for afgørelsen 

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at du har haft økonomisk mulighed for at betale de ansøgte flytteudgifter.

Hvad er afgørende for resultatet

Vedrørende hjælp efter aktivlovens regel om hjælp til rimeligt begrundede flytteudgifter

Vi lægger vægt på, at du har søgt om hjælp til depositum og hjælp til flytning for i alt 22.600 kr. til boligen på adressen […], og at du oplyser i din klage, at du har lånt penge af din mor til at betale for de ansøgte udgifter. 

Om reglerne

Ansøgninger om hjælp til flytteudgifter skal behandles efter aktivlovens § 85. Kommunen skal først behandle ansøgninger om hjælp til flytteudgifter efter aktivlovens § 85, stk. 1, og derefter efter aktivlovens § 85, stk. 2.

Kommunen kan give hjælp efter aktivlovens § 85, stk. 1, hvis flytningen forbedrer borgerens eller familiens bolig- eller erhvervsmæssige forhold. Derudover er det en betingelse, at borgeren eller dennes ægtefælle ikke selv kan betale flytteudgifterne. 

Hvis flytningen ikke forbedrer borgerens eller familiens bolig- eller erhvervsmæssige forhold, kan kommunen give hjælp til flytteudgifterne efter aktivlovens § 85, stk. 2. Kommunen kan give hjælp efter aktivlovens § 85, stk. 2, hvis der er tale om en rimelig begrundet enkeltudgift, hvis borgeren har været ude for ændringer i sine forhold og hvis borgeren ikke selv har økonomisk mulighed for at betale flytteudgifterne. 

Hjælpen kan normalt kun ydes, hvis udgiften er opstået som følge af behov, der ikke har kunnet forudses. Kommunen kan dog efter en konkret vurdering undtagelsesvis yde hjælp til en udgift, der har kunnet forudses, hvis afholdelsen af udgiften er af helt afgørende betydning for den pågældendes eller familiens livsførelse.

Vi henviser desuden til principmeddelelse 6-19. Det følger heraf, at såfremt borgeren på eget initiativ optager et lån for at afholde den ansøgte udgift, kan der normalt gives afslag på hjælp alene med den begrundelse, at borgeren selv er i stand til at afholde udgiften. Dette gælder også, hvis borgeren låner pengene fra familie eller venner. 

Ansøgerens ven eller familiemedlem må gøre op med sig selv, om de kan/vil yde et lån, idet der ikke er nogen sikkerhed for, at kommunen ville nå til en bevilling af hjælp. Det derfor vil være et udtryk for en usaglig og urimelig forskelsbehandling af ansøgere, hvis der ved vurderingen af behovet for hjælp bliver taget hensyn til valget af långiver og långivers forhold. Det er derfor uden betydning for resultatet af sagen, at der er tale om et lån fra en ven eller familiemedlem i en presset situation.

Der er ikke særlige omstændigheder i din sag, som gør, at vi finder anledning til at fravige udgangspunktet om, at der kan gives afslag med henvisning til at du selv har optaget et lån og betalt for de ansøgte udgifter. 

På den baggrund har du ikke ret til hjælp til udgiften til betaling af depositum, da du efter at have lånt pengene af din mor, selv har betalt udgiften.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen. 

Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på www.ast.dk

Bemærkninger til kommunen

Vi kritiserer, at kommunen ikke henviser til den korrekte lovbestemmelse i afgørelsen. Kommunen henviser til aktivlovens § 81. Vi gør opmærksom på, at kommunen skulle have henvist til aktivlovens § 85, stk. 2. Kommunens afgørelse lider derfor af en begrundelsesmangel.

Det fører dog ikke til et andet resultat. Grunden er, at betingelserne i to bestemmelser er de samme, og at vi har givet den korrekte begrundelse i vores afgørelse.

Kommunen har kun behandlet sagen efter aktivlovens regel om hjælp til enkeltudgifter. Kommunen skulle også have behandlet din ansøgning efter aktivlovens regel om hjælp til flytteudgifter, der forbedrer boligsituationen (aktivlovens § 85, stk. 1). 

Vi finder ikke anledning til at hjemvise sagen til, at kommunen skal behandle den efter aktivlovens § 85, stk. 2, idet betingelserne for at få hjælp efter aktivlovens § 81 og § 85, stk. 2, er ens. Da vi har vurderet, at du selv har haft økonomisk mulighed for at betale for de ansøgte udgifter ved at låne penge af din mor, kan du derfor heller ikke få hjælp til at betale udgiften efter aktivlovens § 85, stk. 2.

Sag nr. 2, j.nr. 21-56471

Du har klaget over […] Kommunes afgørelse om afslag på økonomisk hjælp til indbo. Kommunen afgjorde sagen den 1. december 2021.

Ankestyrelsen har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

-Kommunen skal behandle din sag igen.

Det betyder, at vi hjemviser sagen til ny behandling, og at kommunen skal afgøre sagen på ny. Du skal være opmærksom på, at den nye behandling af sagen godt kan føre til det samme resultat.

Kommunen skal, inden den afgør sagen på ny, behandle din sag efter de retningslinjer, vi har angivet i begrundelsen nedenfor.

Kommunen kontakter dig.

Vi kritiserer, at kommunen ikke har begrundet afgørelsen korrekt.

Begrundelse for afgørelsen

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at kommunen ikke kunne afslå din ansøgning med den begrundelse, at du selv kunne afholde udgiften.

Ankestyrelsen vurderer også, at udgiften til alle de ansøgte genstande ikke er rimeligt begrundede enkeltudgifter. 

Ankestyrelsen vurderer desuden, at sagen ikke indeholder tilstrækkelige oplysninger til, at vi kan afgøre, om du har ret til hjælp til indbo.

Hvad er afgørende for resultatet

Du søger om hjælp til etablering og oplyser i din ansøgning, at du mangler alt. Du har afleveret et overslag på forskellige etableringsudgifter til Daells Bolighus på i alt 28.773,40 kr. 

Kommunen begrunder afslaget med, at det ikke er alle de ansøgte udgifter, der er rimelige, og at du kan købe sovesofa, køkkenting, stole og bord til ca. 6.500 kr. i Ikea eller i genbrugsbutikker.

Vi er opmærksomme på, at du også har søgt om hjælp til bl.a. et sofabord, en reol og et tæppe. Vi finder ikke grundlag for at tilsidesætte kommunens vurdering af, at det alene er sovesofa, køkkenting, stole og bord, der er nødvendige for dig at anskaffe. 

Kommunen har ikke undersøgt, hvad de nødvendige ting konkret kan købes for i Ikea eller genbrugsbutikker. 

Kommunen skal undersøge, hvad de nødvendige genstande konkret kan købes for og redegøre for dette i en ny afgørelse.

Hvis du er uenig i kommunens nye afgørelse, kan du klage til os. Hvis du ønsker at klage, skal du rette henvendelse til kommunen inden fire uger efter modtagelsen af kommunens nye afgørelse.  

Vi bemærker, at såfremt kommunen i den nye afgørelse kommer frem til, at du kan købe de nødvendige genstande for 6.500 kr. kan du selv afholde udgiften til etablering.

Vi lægger hertil vægt på, at dit rådighedsbeløb efter afholdelse af faste udgifter er ca. 8.100 kr. pr. måned. Dette rådighedsbeløb skal dække udgifterne til mad, tøj og andre fornødenheder for dig.

Fastlæggelsen af dit rådighedsbeløb sker med udgangspunkt i dine månedlige nettoindtægter fratrukket dine rimelige, faste udgifter. Rimelige faste udgifter er f.eks. udgifter til husleje, herunder el, vand og varme og eventuelle andre nødvendige faste udgifter til f.eks. børnepasning og børnebidrag. Det beløb, der er tilbage, er dit rådighedsbeløb. Det beløb skal dække dine udgifter til mad, tøj og andre udgifter, som du selv har indflydelse på størrelsen af. Det er en forudsætning for hjælp til enkeltudgifter, at udgiften ikke med rimelighed kan afholdes inden for rådighedsbeløbet. 

Om udgiften med rimelighed kan afholdes inden for rådighedsbeløbet er et skøn, som vi kun kan tilsidesætte, hvis kommunen har anvendt ulovlige eller usaglige kriterier. 

Vi er opmærksomme på, at du med en udgift på 6.500 kr., herefter vil have et rådighedsbeløb på ca. 1.600 kr. Da det alene er i en enkelt måned, kan det ikke begrunde et andet resultat.

Om reglerne

Ansøgninger om hjælp til indbo skal behandles efter aktivlovens § 81 om hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter. 

Det er blandt andet en betingelse for at få hjælp til indbo, at der er tale om en rimeligt begrundet enkeltudgift. Udgifter til nødvendigt indbo er rimeligt begrundede enkeltudgifter.

Det er også en betingelse for hjælp, at du ikke selv har økonomisk mulighed for at betale for udgiften.

Vi henviser desuden til principmeddelelse A-27-06. Det følger heraf, at behovet for hjælp til etablering kan vurderes med udgangspunkt i anskaffelse af de mest nødvendige ting fra et genbrugscenter. Det fremgår også, at udgifter til nyanskaffelser ikke kan anses for rimeligt begrundede, idet det afgørende er anvendeligheden af effekterne, et kriterium som brugte effekter anskaffet i et genbrugscenter må antages at leve op til. 

Hvilke genstande, der kan anses for rimeligt begrundede, vil afhænge af en konkret vurdering, husstandens sammensætning og samlede situation.

Kommunen skal altid foretage en konkret vurdering af, om det ansøgte indbo kan karakteriseres som nødvendigt. I den forbindelse kan der fx lægges vægt på husstandens sammensætning og behov. 

Udgiftens størrelse til indbo

Det er en del af sagens oplysning, at kommunen skal undersøge, hvad det nødvendige indbo kan købes for.

Kommunen kan henvise ansøger til at købe nødvendigt indbo i billigere butikker eller i genbrugsbutikker. Det afgørende er anvendeligheden af tingene, og at de kan opfylde ansøgers behov. Ved vurderingen kan kommunen også lægge vægt på, om der er tale om akutte udgifter, eller om ansøger konkret har mulighed for at spare op inden for rimelig tid.

Når kommunen henviser ansøger til billigere løsninger, end det ansøger selv har søgt om, skal kommunen konkret henvise til, hvor det ansøgte kan købes, og hvad det kan købes for.

Myndigheden har ansvaret for, at sagen er tilstrækkeligt oplyst inden der træffes afgørelse i sagen. 

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen. 

Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på www.ast.dk

Bemærkninger til kommunens sagsbehandling

Vi kritiserer, at kommunen ikke henviser den korrekte lovbestemmelse i afgørelsen. Kommunen henviser til aktivlovens § 85. Vi gør opmærksom på, at hjemlen til, at kommunen skal træffe afgørelse om indbo er aktivlovens § 81. Kommunens afgørelse lider derfor af en begrundelsesmangel.

Metadata

Retsområder

Aktivloven

Nøgleord

Flytteudgifterudgiftens størrelseIndbobrugte tingenkeltudgifter

Paragraffer

§ 85§ 81

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse A-18-02

Udgivet: 2013-07-10

En strafafsoner var berettiget til hjælp til betaling af et 3-dages kursus, der havde til formål at han kunne forny et udløbet røgdykkerbevis samt en sundhedsattest. Ankestyrelsen fandt, at udgifterne til røgdykkerkurset og sundhedsattesten kunne bet...

Ankestyrelsens principafgørelse O-137-96

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen fandt ikke, at der i bestemmelsen om boligmæssig forbedring i forbindelse med opsigelse fra bolig, kunne indfortolkes krav om, at der over for udlejeren var gjort indsigelser mod opsigelsen med henblik på afklaring af spørgsmålet ved bo...

Ankestyrelsens principafgørelse O-123-97

Udgivet: 2013-07-11

En udgift på ca. 51.000 kr. til flytning af bohave fra udlandet til Danmark kunne ikke anses for en rimeligt begrundet enkeltudgift. Der blev ved afgørelsen lagt vægt på, at kommunens skøn ikke havde været ulovligt eller åbenbart urimeligt. Der blev ...