Ankestyrelsens principafgørelse 82-17
Beskrivelse
Det er en betingelse for at få hjælp, at man har været ude for ændringer i sine forhold, og at ændringerne bevirker, at man ikke har mulighed for at skaffe det fornødne til sin forsørgelse. Der kan ikke ydes hjælp, hvis ansøgeren og ægtefællen har fo...
Journalnummer
2017-4027-11474
Indhold
Afgørelse
Sag nr. 1, j.nr. 2017-4027-11474
Du har klaget over X Kommunes afgørelse om afslag på uddannelseshjælp. X Kommune afgjorde sagen den 24. januar 2017.
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
•
Du har ikke ret til uddannelseshjælp fra den 2. december 2016.
Det betyder, at vi stadfæster kommunens afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at dit forsørgelsesbehov er dækket af din indtægt udbetalt den 29. december 2016.
Vi vurderer i den forbindelse, at din indtægt den 29. december 2016 skal betragtes som en stor indtægt ved vurderingen af din berettigelse til uddannelseshjælp.
Vi vurderer også, at der ikke er grund til at tilsidesætte kommunens vurdering af, at du kan forsørge dig selv af din indtægt frem til den 1. marts 2017.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du den 29. december 2016 får udbetalt brutto 58.637 kr. i løn og bonus.
Vi lægger også vægt på, at din indtægt for december 2016 overstiger et beløb svarende til mere end to måneders løn for en fuldtidsstilling på almindelige løn-og arbejdsvilkår inden for et reguleret lavtlønsområde.
Vi lægger endelig vægt på, at kommunen ved vurderingen af, hvor længe du skal leve af din indtægt, har anvendt den sats, du ville være berettiget til, hvis du ikke have haft indtægt, med tillæg af den særlige støtte, du ville være berettiget til.
Vi er opmærksomme på, at du er blevet opsagt fra dit arbejde med virkning fra den 30. november 2016.
Det kan ikke føre til et andet resultat, da din indtægt den 29. december 2016 er så stor, at den kan dække dit forsørgelsesbehov frem til den 1. marts 2017.
Om reglerne
Efter reglerne skal indtægter som udgangspunkt fratrækkes i hjælpen.
Efter Ankestyrelsens praksis skal mindre indtægter, der er blevet udbetalt efter datoen for bevilling af hjælp, trækkes fra i borgerens hjælp efter reglerne om fradrag for indtægter.
Hvis der er tale om en større indtægt, der bliver udbetalt, mens borgeren modtager hjælp, ophører borgerens ret til hjælp fra det tidspunkt, hvor beløbet bliver udbetalt.
Udbetales en stor indtægt, før borgeren har ansøgt om hjælp, og er beløbet stadig helt eller delvist i behold på ansøgningstidspunktet, har borgeren ikke ret til hjælp.
Efter Ankestyrelsens praksis er en større indtægt en indtægt, der overstiger et beløb svarende til mere end to måneders løn for en fuldtidsstilling på almindelige løn-og arbejdsvilkår inden for et reguleret lavtlønsområde.
Efter reglerne er det en betingelse for at få hjælp, at man har været udsat for ændringer i sine forhold, som bevirker, at man ikke kan skaffe det fornødne til sin forsørgelse.
Efter Ankestyrelsens praksis skal kommunen, ved fastsættelsen af en periode, hvor en person skønnes at kunne forsørge sig selv, tilgodese, at personen som minimum har et beløb til rådighed, som svarer til, hvad personen ville kunne have modtaget netto per måned, hvis der havde været ret til hjælp til forsørgelse.
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Sag nr. 2, j.nr. 2017-4027-15772
Du har klaget over Y Kommunes afgørelse om afslag på kontanthjælp og særlig støtte. Y Kommune afgjorde sagen den 2. december 2016 og den 10. januar 2017.
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
•
Du har ikke ret til kontanthjælp og særlig støtte fra den 28. november 2016.
Det betyder, at vi stadfæster kommunens afgørelse, da vi er kommet til samme resultat. Vi ændrer dog kommunens begrundelse.
Kommunen kontakter dig med en ny beregning af din selvforsørgelsesperiode.
Kommunen har begået fejl i sagsbehandlingen. Fejlen er, at kommunen ikke har overholdt fristen på 4 uger for at genvurdere afgørelsen. Fejlen har ikke betydning for vores afgørelse.
◊
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at din erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, som er udbetalt den 31. marts 2016, ikke skal betragtes som en indtægt ved vurderingen af din berettigelse til kontanthjælp.
Vi vurderer, at din erstatning for tabt arbejdsfortjeneste skal betragtes som en formue.
Vi vurderer i den forbindelse, at der er gået så lang tid, siden erstatningen blev udbetalt, at den må betragtes som opsparede midler.
Vi vurderer, at din formue er så stor, at du – selv om kommunen måtte komme frem til, at der skal ses bort fra en del af formuen til bolig- eller erhvervs- og uddannelsesformål – fortsat vil have formue af en størrelse, så du er i stand til at forsørge dig selv i en periode.
Vi vurderer, at kommunen skal beregne din selvforsørgelsesperiode på ny. Ved den nye vurdering skal kommunen tage stilling til, om der kan ses bort fra en del af formuen til bolig- eller erhvervs- og uddannelsesformål.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du den 31. marts 2016 får udbetalt en erstatning for tabt arbejdsfortjeneste på 665.000 kr. og at erstatningen er i behold på ansøgningstidspunktet i november 2016.
Vi er opmærksomme på, at en erstatning for tabt arbejdsfortjeneste er en indtægt, når den kommer til udbetaling.
Vi lægger dog vægt på, at der er gået mere end to måneder mellem udbetalingen af erstatningen og ansøgningen om kontanthjælp. Erstatningsbeløbet må herefter betragtes som opsparede midler.
Vi er opmærksomme på, at kommunen har vurderet, i hvor lang tid du skal leve af din erstatning. Vi er også opmærksomme på, at kommunen ved vurderingen har anvendt den sats, du ville være berettiget til, hvis du ikke have haft indtægt, med tillæg af den særlige støtte, du ville være berettiget til.
Vi lægger dog vægt på, at kommunen ikke har vurderet, om der er grund til at se bort fra et beløb til at bevare eller opnå en nødvendig boligstandard eller af hensyn til dine eller din families erhvervs- eller uddannelsesmuligheder.
Kommunen skal derfor tage stilling hertil og beregne din selvforsørgelsesperiode igen.
Om reglerne
Efter reglerne skal indtægter som udgangspunkt fratrækkes i hjælpen.
Efter Ankestyrelsens praksis er der ikke ret til hjælp, hvis borgeren har en større indtægt, der er blevet udbetalt, før ansøgningen om hjælp, og som stadig helt eller delvist er i behold på ansøgningstidspunktet.
Efter Ankestyrelsens praksis er en større indtægt en indtægt, der overstiger et beløb svarende til mere end to måneders løn for en fuldtidsstilling på almindelige løn-og arbejdsvilkår inden for et reguleret lavtlønsområde.
Efter Ankestyrelsens praksis betragtes en indtægt, der fortsat er i behold, som formue efter mere end to måneder, når den, der modtager indtægten ikke i denne periode har søgt om eller har modtaget hjælp til forsørgelse, hvor indtægter skal trækkes fra i hjælpen.
Efter reglerne kan kommunen ikke yde hjælp, hvis ansøgeren og ægtefællen har formue, som kan dække det økonomiske behov.
Kommunen ser dog bort fra beløb på 10.000 kr. for enlige, og 20.000 kr. for ægtefæller.
Der ses desuden bort fra den del af en formue, der er nødvendig for at kunne bevare eller opnå en nødvendig boligstandard, eller som bør bevares af hensyn til ansøgerens og familiens erhvervs- eller uddannelsesmuligheder.
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-10
Efterlevelseshjælp efter aktivloven skal ikke trækkes fra i kontanthjælpen. Efterlevelseshjælp efter aktivlovens § 85 a er ligesom ydelserne i lovens kapitel 10 (§§ 81-85) ikke en indtægt i aktivlovens forstand, men derimod en engangsydelse, som efte...
Udgivet: 2013-07-10
Ansøger var berettiget til kontanthjælp til sig og sit barn i en periode, hvor ægtefællen aftjente værnepligt i udlandet og ikke modtog værnepligtsløn. Ankestyrelsen lagde vægt på, at aftjening af tvungen værnepligt i en situation, hvor der ikke udbe...
Udgivet: 2023-11-02
Principmeddelelsen omskriver og samler offentliggjort praksis om formue i fast ejendom Principmeddelelsen er en sammenskrivning af O-32-98, A-42-02, A-43-02, A-21-07 og 166-09. Principmeddelelsen indeholder ikke nyt. Den praksis, som Ankestyrelsen ti...