Ankestyrelsens principafgørelse 29-17

GældendeÅr: 2017Udgivet: 2017-05-19

Beskrivelse

Kommunen skal efter serviceloven tilbyde den nødvendige socialpædagogiske støtte til aktiviteter, så borgere med betydelig nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer så vidt muligt er i stand til at leve og udfolde sig på lige fod med andre...

Journalnummer

2016-2131-23828

Indhold

Afgørelse

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsen vurderer, at sagen ikke er tilstrækkelig oplyst til, at det kan afgøres, om du på grund af betydelig nedsat psykisk funktionsevne har behov for yderligere socialpædagogisk støtte.

Vi vurderer, at der mangler oplysninger, om du er kompenseret for dit støttebehov med den udmålte støtte. De manglende oplysninger udgør en så væsentlig del af beslutningsgrundlaget, at vi ikke kan træffe afgørelse i sagen.

Vi vurderer også, at kommunen ikke har foretaget en konkret og individuel vurdering af dit behov for socialpædagogisk støtte til de ansøgte aktiviteter.

Vi vurderer desuden, at der er væsentlig uoverensstemmelse mellem kommunens og din opfattelse af dit behov for socialpædagogisk støtte til at gå til fodbold, og at denne tvivl ikke er afklaret. Det kan derfor ikke afgøres om oplysningen om, at du selvstændigt går til fodbold, kan lægges til grund for afgørelsen eller ej.

Vi bemærker, at det ikke er afgørende, at yderligere ledsagelse vil øge dit funktionsniveau, som anført af kommunen.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at kommunen anerkender, at du har behov for støttepersoner, der forstår dig, når du deltager i aktiviteter, da du ikke kan håndtere uforudsete ting og kommunikation med andre. Kommunen vurderer i handleplanen, at du har brug for meget støtte, også når du skal ud til forskellige ting, og i høj grad til det sociale.

Vi lægger desuden vægt på dine oplysninger om, at du skal have muligheden for højere livskvalitet gennem de ansøgte aktiviteter.

Vi lægger også vægt på oplysningerne om, at du i nogle aktiviteter deltager selvstændigt, mens du i andre aktiviteter har behov for støtte.

Hvad skal kommunen nu gøre

Kommunen skal undersøge dit eventuelle behov for yderligere støtte mere indgående i samarbejde med dig, pårørende eller andre, der er relevant at inddrage i varetagelsen af dine interesser. Vurderingen skal foretages for hver enkelt ansøgt aktivitet, idet dit støttebehov er varierende alt efter hvilken aktivitet, der er tale om.

Kommunen skal også undersøge dit behov for at deltage i de aktiviteter, som du har søgt om yderligere socialpædagogisk støtte til.

Kommunen skal derfor undersøge formålet med, at du deltager i hver enkelt aktivitet med henblik på at vurdere om aktiviteten ligger inden for rammerne af servicelovens § 85.

Kommunen skal konkret forholde sig til om aktiviteten bidrager til at udvikle dig, understøtter en selvstændig tilværelse, om den bidrager til at fastholde din egen identitet, og/eller til, at du opnår en mere aktiv livsudfoldelse. Det skal også indgå, om aktiviteterne er en del af det at leve som andre mennesker uden funktionsnedsættelse.

Kommunen skal overveje, om der skal indhentes oplysninger fra relevante fagpersoner med kendskab til din funktionsevne og dit støttebehov, der kan medvirke til at belyse, om du har behov for socialpædagogisk støtte til de ansøgte aktiviteter, og om du har behov for at deltage i aktiviteterne.

Kommunen har ikke pligt til yderligere at kompensere dig for din funktionsnedsættelse, hvis de aktiviteter du i øvrigt deltager i – med eller uden bevilget socialpædagogisk støtte – tilgodeser dit konkrete behov.

Kommunen skal udover faglige hensyn også inddrage økonomiske hensyn. Hvis kommunen skal vælge mellem to aktiviteter, som er lige egnede til at opfylde dit behov, bør kommunen vælge det billigste. Det afgørende er, at støtten dækker dit behov.

Kommunen skal herefter træffe en ny afgørelse. Hvis kommunen ikke fuldt imødekommer din ansøgning, skal kommunen i afgørelsen angive de hovedhensyn og de faktiske oplysninger, der er indgået i kommunens vurdering.

Vi bemærker, at du kan klage over den nye afgørelse efter de almindelige regler. Det betyder, at du kan klage til kommunen inden fire uger efter, du har modtaget den nye afgørelse fra kommunen.

Metadata

Retsområder

Serviceloven

Nøgleord

KompensationsprincippetSocialpædagogisk støtteAktiviteterLedsagelseFerie

Paragraffer

§ 85§ 81§ 1

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse 10-19

Udgivet: 2019-03-29

Formålet med at yde støtte efter serviceloven til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer er at fremme den enkeltes mulighed for at udvikle sig og for at klare sig selv, eller at lette den daglige tilværel...

Ankestyrelsens principafgørelse 103-13

Udgivet: 2013-12-11

Støtte efter servicelovens § 98 i form af særlig kontaktperson til personer, der er døvblinde, udmåles efter en konkret og individuel vurdering af den døvblindes behov. Støtten til kontaktperson adskiller sig fra støtte til ledsagelse efter § 97. Ved...

Ankestyrelsens principafgørelse 164-10

Udgivet: 2013-07-10

Et forældrepar med et handicappet barn med en sjælden diagnose var ikke berettiget til dækning afderes rejse- opholds- og konferenceudgifter i forbindelse med rejse til konference i USA. Ankestyrelsen lagde vægt på, at hjælp efter serviceloven var be...