Ankestyrelsens principafgørelse 63-17
Beskrivelse
Socialpædagogisk støtte spænder over et bredt spektrum af ydelser og kan fx bestå af vejledning, rådgivning og hjælp til at udføre dagligdagens gøremål. Hjælpen bør tage sigte på hjælp til selvhjælp både på det personlige og praktiske plan. For borge...
Journalnummer
2016-2131-53659
Indhold
Afgørelse
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsen vurderer, at dit behov for støtte ikke er omfattet af bestemmelsen i serviceloven om socialpædagogisk støtte.
Vi vurderer, at dit behov for støtte er af behandlingsmæssig karakter. Det skyldes særligt, at dit behov for støtte primært relaterer sig til udfordringer vedrørende håndtering af følelser og tanker. Det kan ikke udelukkes, at dit behov for samtaler kræver særlig ekspertise inden for behandlingssystemet, der ikke kan varetages som socialpædagogisk støtte.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på udtalelse fra din bostøtte om, at hun er enig i, at forløbet bør afsluttes, da der er kommet styr på din hverdag.
Vi lægger også vægt på, at dine oplysninger i forbindelse med din klage om, at du har brug for din socialpædagogiske støtte til at få styr på dine tanker og til at vende udefrakommende ting med, og at du mangler redskaber og viden i forhold til fremtiden. Du er usikker på, hvad der sker inde i dig, og du er særligt udfordret på, at du får meget stærke følelser, som du ikke har lært at håndtere.
Oplysningerne fremgår af journalnotat af 12. september 2016, din klage af 14. september 2016 og opfølgning – VUM af 21. juli 2016.
Vi er opmærksomme på, at du i din klage skriver, at din socialpædagogiske støtte er vigtig for at arbejde, hverdag og struktur fungerer. Der er dog i sagen ikke oplysninger af mere konkret karakter om, at du ikke er i stand til at strukturere din hverdag.
Vi bemærker, at du har mulighed for at kontakte egen læge om mulighed for henvisning til relevant behandling inden for sundhedssystemet.
Om reglerne
Kommunen skal yde den nødvendige hjælp og støtte efter servicelovens regel om socialpædagogisk støtte, så borgere med betydelig nedsat psykisk og fysisk funktionsevne eller særlige sociale problemer så vidt muligt er stand til at leve og udfolde sig som andre, der ikke har en funktionsnedsættelse.
Kommunen skal foretage en konkret vurdering af borgerens behov for hjælp. Det er ikke en betingelse, at den betydelige funktionsnedsættelse eller de særlige sociale forhold er varige, eller at borgeren har en diagnose. Socialpædagogisk støtte kan bevilges til borgere, der har ressourcer til at kunne klare sig selv på nogle områder, men samtidig har behov for hjælp på andre områder.
Formålet med indsatsen efter § 85 er at styrke den enkeltes funktionsmuligheder eller at kompensere for nedsat funktionsevne, som betyder, at den enkelte ikke kan fungere optimalt i dagligdagen eller i relation til omgivelserne.
Formålet med støtten kan være udvikling og vedligeholdelse af personlige færdigheder, bl.a. med henblik på at skabe eller opretholde sociale netværk, struktur i dagligdagen mv., således at personen bliver bedre i stand til at gøre brug af samfundets almindelige tilbud.
Den støtte, der kan bevilges hjælp til, varierer meget og afhænger af den enkelte borgers behov. Det kan være hjælp, omsorg eller støtte, samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder. Der kan både være tale om vedligeholdende og udviklende socialpædagogisk støtte. Vi henviser til principafgørelse 78-14.
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2017-08-11
Efter serviceloven skal kommunen tilbyde personlig hjælp og pleje og hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet (hjemmehjælp). Påmindelse om medicin og overvågning af borgerens reaktion på medicinen kan ikke bevilges efter servicel...
Udgivet: 2013-07-10
Servicelovensbestemmelse om afløsning og aflastning finder alene anvendelse, når en ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende tilkendegiver at ville passe en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. En hjemmeboende voksen, der ikke ...
Udgivet: 2019-03-29
Formålet med at yde støtte efter serviceloven til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer er at fremme den enkeltes mulighed for at udvikle sig og for at klare sig selv, eller at lette den daglige tilværel...