Ankestyrelsens principafgørelse U-8-07
Beskrivelse
Ankestyrelsen har i principielt møde behandlet spørgsmålet om anerkendelse af støjbetinget hørenedsættelse efter fortegnelsen over erhvervssygdomme anmeldt fra 1. januar 2005 vedrørende punkt A. 1. Med det nye erhvervssygdomsbegreb, der anvendes på s...
Journalnummer
J.nr.: 1201395-07
Indhold
Lovhenvisninger
- Lov om arbejdsskadesikring - lovbekendtgørelse nr. 154 af 7. marts 2006 - § 5 og § 7
- Sagsfremstilling 1:
- Sag nr. 1
- En 44-årig skovarbejder havde fra 1979 - 2006 været udsat for støj fra blandt andet motorsave og kratryddere. Støjen var i audiologisk speciallægeerklæring beskrevet som voldsom kraftig (over 95 dB) i hele arbejdstiden.
- Den 10. april 2006 blev tinnitus (øresusen) på begge ører anmeldt som erhvervssygdom.
- Arbejdsskadestyrelsen traf den 16. oktober 2006 afgørelse om, at sygdommen ikke kunne anerkendes med begrundelsen, at Arbejdsskadestyrelsen ikke havde mulighed for at vurdere, om der var tale om en arbejdsbetinget høresygdom, da der ikke i sagen forelå en audiologisk speciallægeerklæring. Med samme begrundelse fandt Arbejdsskadestyrelsen det formålsløst at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget.
- Arbejdsskadestyrelsen modtog den 9. januar 2007 en audiologisk speciallægeerklæring. Af erklæringen fremgik, at anmeldelsen skyldtes tinnitus, og at der ikke forelå en hørenedsættelse.
- Arbejdsskadestyrelsen traf den 22. januar 2007 efter genvurdering afgørelse om, at der ikke var tale om en sygdom på erhvervssygdomsfortegnelsen, da der ikke var påvist hørenedsættelse, og da tinnitus ikke var nævnt i fortegnelsen.
- Sagen blev behandlet i principielt møde med henblik på afklaring af, om tinnitus kunne anerkendes som erhvervssygdom.
Afgørelse
Ankestyrelsen stadfæstede Arbejdsskadestyrelsens afgørelse.
Ankestyrelsen lagde vægt på, at de samlede høregener ifølge méntabellens punkt A. 6.3 svarede til en méngrad på 5 procent, da der var en høreevne på grad 0-1 og en kommunikationsevne ligeledes på grad 0-1.
Ankestyrelsen fandt, at der på baggrund af audiogrammets konfiguration var tale om konkurrerende årsager til hørenedsættelsen. Ankestyrelsen fastsatte ménet som følge af den anerkendte erhvervssygdom skønsmæssigt til under 5 procent. Ankestyrelsen fandt, at der var beskrevet periodisk tinnitus af moderat til generende karakter. Ankestyrelsen fandt ikke grundlag for tilkendelse af tillæg til ménet for tinnitusgener, da disse gener ikke var beskrevet som stærkt generende.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2019-11-12
Principmeddelelsen er en sammenskrivning af 181-12, 72-11, U-8-08 og U-30-03. Principmeddelelsen indeholder ikke noget nyt. Meddelelsen har til formål at give et samlet billede af den praksis, som Ankestyrelsen tidligere har slået fast principielt, o...
Udgivet: 2013-07-10
En socialrådgivers depression kunne ikke anerkendes som en erhvervssygdom. Selv om socialrådgiveren i forbindelse med kommunesammenlægningen og i en periode derefter oplevede kaos omkring fordeling af sager, telefoner, IT og post, samarbejdsvanskelig...
Udgivet: 2013-07-11
En hørelidelse var anmeldt som erhvervssygdom både i 1997 og i 2005. Ankestyrelsen fandt, at anmeldelsen i 2005 skulle betragtes som en ny anmeldelse og ikke som en anmodning om genoptagelse af den tidligere sag. Ved afgørelsen blev der lagt vægt på,...