Ankestyrelsens principafgørelse D-2-94
Beskrivelse
I forbindelse med krav om tilbagebetaling af arbejdsløshedsdagpenge søgte en pensionist om dagpenge med tilbagevirkende kraft for perioden fra indgivelse af ansøgning om pension til tilkendelse af pension. Dagpengeudvalget fandt, at den oprindelige h...
Journalnummer
J.nr.: 70921-93
Indhold
Lovhenvisninger
- Lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel - lov nr. 852 af 20. december 1989 - § 6, stk. 2 og § 8, stk. 3
- Lov om sygedagpenge - lov nr. 563 af 9. juni 2006 - § 38, stk. 1 og § 38, stk. 6
Afgørelse
Dagpengeudvalget fandt, at henvendelsen til kommunen den 10. juli 1992 måtte anses for at omfatte såvel pension som sygedagpenge, jf. dagpengelovens § 6, stk. 2.
Dagpengeudvalget har lagt vægt på, at kommunen har haft de nødvendige oplysninger for at kunne vejlede ansøgeren om sygedagpenge ved henvendelsen i kommunen den 10. juli 1992.
Dagpengeudvalget hjemviste derfor sagen til kommunen til afgørelse af, om han efter den 10. juli 1992 opfyldte betingelserne for ret til sygedagpenge, herunder var uarbejdsdygtig på grund af sygdom, jf. dagpengelovens § 5.
Information
- Kommunen traf afgørelse om, at der ikke var ret til dagpenge fra den 10. juli 1992 til og med den 30. september 1992, da anmodningen først var modtaget i kommunen den 1. juli 1993. Der kunne ikke dispenseres fra anmodningsfristen, idet anmodningen blev indgivet mere end 6 måneder efter sygdommens indtræden.
- Ansøgeren var dagpengeberettiget medlem af en A-kasse til og med den 9. juli 1992. Efter en samtale med en medarbejder i SID havde han været til møde i kommunen den 10. juli 1992 for at søge førtidspension, da han ikke var i stand til at påtage sig arbejde. Han blev tilkendt pension fra den 1. oktober 1992.
- Anmodningen om dagpenge af 1. juli 1993, der var indgivet ved dp 200 B, var udfyldt af SID, og baggrunden var et krav om tilbagebetaling af arbejdsløshedsdagpenge, som den pågældende havde modtaget i perioden fra indgivelse af ansøgning om pension og indtil han fik tilkendt pension. Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikring havde opfordret den pågældende til at rette henvendelse til kommunen om, hvorvidt der var mulighed for udbetaling af sygedagpenge for samme tidsrum. Ansøgeren havde ikke været klar over, at han ikke havde ret til arbejdsløshedsdagpenge, når han havde søgt om pension.
Metadata
Retsområder
Nøgleord
Paragraffer
Relaterede afgørelser
Udgivet: 2013-07-11
Det var normalt en betingelse for at få ret til barselsdagpenge, at personen ved fraværsperiodens begyndelse havde lovligt ophold her i landet. Der kunne dog ses bort herfra, idet kvinden efter sin faglige overenskomst havde ret til barselsorlov 8 ug...
Udgivet: 2013-07-11
Det kunne ikke generelt fastslås, om mangelfuld deltagelse i lægebehandling skulle behandles efter dagpengelovens bestemmelse om, at dagpengene bortfaldt, så længe nægtelsen varede, eller efter bestemmelsen om forhalelse. Afgørelsen måtte bero på en ...
Udgivet: 2013-07-11
Ankestyrelsen har behandlet en sag med henblik på nærmere belysning af hvilke forhold, der skal tages i betragtning ved vurderingen af spørgsmålet om uarbejdsdygtighed i dagpengelovens forstand. Ankestyrelsen fandt, at det var en væsentlig mangel ved...