Ankestyrelsens principafgørelse D-13-00

GældendeÅr: 2000Udgivet: 2013-07-11

Beskrivelse

Ved Østre Landsrets dom af 7. april 2000 tiltrådte retten Ankestyrelsens afgørelse. Retten fandt såvel efter ordlyden i lovbestemmelsen som efter forarbejderne til loven, at betaling af sygedagpenge fra arbejdsgiveren alene skal udgøre kompensation f...

Journalnummer

J.nr.: 700759-98

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel - lovbekendtgørelse nr. 147 af 2. marts 2000 - § 9, stk. 1
  • Lov om sygedagpenge - lov nr. 563 af 9. juni 2006 - § 47

Afgørelse

Lønmodtageren havde ikke ret til dagpenge fra arbejdsgiveren for fravær på søgnehelligdagene 25. og 26. december 1997, jf. dagpengelovens § 9, stk. 1.

Dagpengeudvalget lagde ved afgørelsen vægt på, at dagene 25. og 26. december 1997, var arbejdsfri søgnehelligdage, hvor lønmodtageren ikke ville have haft nogen timeindtægt fra arbejdsgiveren.

Dagpengeudvalget bemærkede, at der ikke ydes dagpenge, når der i den periode, hvor arbejdsgiveren skal udbetale dagpenge, indtræder arbejdsfri dage, fx søgnehelligdage. Dette gælder hvad enten den sygemeldte er omfattet af en søgnehelligdagsopsparingsordning eller ikke har en sådan ordning.

Dagpengeudvalget bemærkede ligeledes, at private arbejdsgiveres forpligtelse altid er begrænset til de første 2 uger regnet fra 1. fraværsdag, uanset at der i denne periode måtte være arbejdsfri dage.

Dagpengeudvalget tiltrådte således kommunes afgørelse.

Østre Landsrets dom af 7. april 2000.

Ankestyrelsen (Dagpengeudvalget) blev frifundet.

Landsretten fandt, at såvel efter ordlyden af dagpengelovens § 9, stk. 1, 1. pkt. som efter forarbejderne til loven fandtes betaling af sygedagpenge fra arbejdsgiveren alene at udgøre kompensation for mistet lønindtægt.

Information

  • En lønmodtager var sygemeldt i 2 måneder fra den 15. december 1997. Beskæftigelseskravet over for arbejdsgiveren var opfyldt, og arbejdsgiveren skulle derfor udbetale dagpenge i de første 2 uger.
  • Arbejdsgiveren udbetalte ikke dagpenge for dagene 25. og 26. december 1997, idet disse dage var arbejdsfri søgnehelligdage, hvor lønmodtageren ikke ville have haft nogen timeindtægt, selvom han ikke havde været syg. Dette blev tiltrådt af kommunen.
  • I anken havde lønmodtagerens fagforening gjort gældende, at foreningen ikke mente, at arbejdsgiveren havde betalt dagpenge i 2 uger, når der ikke var betalt dagpenge de sidste 2 dage i 2-ugers perioden. Fagforeningen mente endvidere, at arbejdsgiveren var forpligtet til at udbetale dagpenge for de 2 dage, uanset at lønmodtageren ikke mistede nogen timeindtægt disse dage.

Metadata

Retsområder

BarselslovenSygedagpengeloven

Nøgleord

SøgnehelligdageDagpengeBeregningArbejdsgiver

Paragraffer

§ 47§ 9

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse D-7-94

Udgivet: 2013-07-11

Dagpengeudvalget har behandlet 2 sager om dagpenge under sygdom i forbindelse med arbejdskonflikt. Udvalget fandt, at kommunen havde pligt til at udbetale dagpenge til lønmodtageren fra 1. fraværsdag efter strejkens ophør, uanset at arbejdet først bl...

Ankestyrelsens principafgørelse D-17-03

Udgivet: 2013-07-11

En arbejdsgiver fik afslag på dagpengerefusion til en dagplejemor som var delvist sygemeldt, men som ikke havde fået nedsat sin arbejdstid men alene arbejdsmængden. Ankestyrelsen lagde vægt på, at kvinden var delvist sygemeldt, men ikke havde fået ne...

Ankestyrelsens principafgørelse D-43-91

Udgivet: 2013-07-11

Dagpengene fra kommunen, til en lønmodtager beskæftiget ved off-shore i fast turnus, skulle beregnes på grundlag af det antal timer arbejdsgiveren i henhold til gældende overenskomst skulle udbetale løn for, jf. Socialministeriets bekendtgørelse nr.6...