Ankestyrelsens principafgørelse C-57-06

GældendeÅr: 2006Udgivet: 2013-07-11

Beskrivelse

Ankestyrelsen har i 3 sager truffet afgørelse om støtte til køb af bil på trivselsmæssigt grundlag til beboere i bofællesskab uden fælles kørselsordning. Ingen af beboerne kunne selv køre bil. Ansøgerne opfyldte alle de helbredsmæssige betingelser fo...

Journalnummer

J.nr.: 3000108-06

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om social service - lovbekendtgørelse nr. 699 af 7. juni 2006 - § 73, § 99, stk. 1 og § 73a, stk. 2
  • Lov om social service - lovbekendtgørelse nr. 979 af 1. oktober 2008 - § 114, stk. 1, § 86, stk. 2 og § 85
  • Sagsfremstilling 1:
  • Sag nr. 1
  • j. nr.: 3000108-06
  • Sagen drejede sig om en 26-årig ansøger, som var lam og spastisk og som følge heraf permanent kørestolsbruger. Ansøger kunne ikke selv køre bil. Ansøger boede i et bofællesskab. Der var ikke tilknyttet kørselsordning til bofællesskabet.
  • Det var oplyst, at ansøger modtog 72 timers ugentlig socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 73, 20 timers ugentlig neuropædagogisk støtte efter servicelovens § 73 a samt 18 timers ugentlig støtte til personlig pleje efter servicelovens § 71.
  • I forhold til kørselsbehov og aktivitetsniveau var det oplyst, at ansøger gik til svømning 1 gang ugentligt, samværsgruppe 1 gang ugentligt, ridning 1 gang ugentligt, besøg hos sin mor og stedfar hver anden weekend samt helligedage og ferier, besøg hos andre familiemedlemmer, musikkoncerter, biografen, fisketure, bowling 1 gang ugentligt samt fodbold.
  • Herudover deltog ansøger i indkøb til husholdning, til beklædning, besøg i banken, besøg hos frisør, besøg hos tandlæge, besøg hos optiker og til massage. Det var oplyst, at kørselsbehovet var ca.15.000 km årligt.
  • I forhold til chaufførmuligheder var det oplyst, at støttepersonerne, som var ansat til at støtte og træne ansøger i hverdagen, også fungerede som ledsagere og chauffører for ansøger.
  • Amtskommunen gav ansøger afslag på støtte til køb af bil.
  • Ansøger klagede over afgørelsen.
  • Nævnet tiltrådte amtskommunens afgørelse.
  • Nævnet henviste til, at det indgik i vurderingen af berettigelse til bilstøtte, om ansøger selv kunne køre bilen, eller om ansøgers chauffør/chauffører var til rådighed på en sådan måde, at ansøgers samlede kørselsbehov i videst muligt omfang kunne dækkes.
  • Nævnet bemærkede, at udgangspunktet var, at chaufføremner skulle findes i ansøgers umiddelbare nærhed.
  • Nævnet lagde vægt på, at ansøger var bevilget social- og neuropædagogisk støtte efter serviceloven. Nævnet fandt imidlertid, at ansøger ikke med den bevilgede socialpædagogiske og neuropædagogiske støtte havde en chaufførmulighed, der i tilstrækkeligt omfang kunne tilgodese ansøgers kørselsbehov. Nævnet havde i den forbindelse inddraget, at den socialpædagogiske og neuropædagogiske støtte udover at ledsage ansøger i forbindelse med ansøgers kørselsbehov, også skulle varetage andre aktiviteter med ansøger.
  • Nævnet lagde videre vægt på omfanget af ansøgers kørselsbehov.
  • I klagen til Ankestyrelsen var det bl.a. anført, at ansøgers kørselsbehov ikke kunne dækkes via amtets kørselsordning. Ordningen gav kun mulighed for kørsel 1 gang ugentligt, hvilket ikke var tilstrækkeligt, når ansøger ofte kørte flere gange dagligt.
  • I forhold til chaufføremner var det anført, at ansøger sammenlagt havde hjælpere 10 timer dagligt fra mandag til fredag. Lørdag og søndag havde ansøger hjælpere 13 timer dagligt. Herudover kunne såvel moderen som stedfaderen køre for ansøger.
  • Sagen blev behandlet i principielt møde med henblik på afklaring af, om en person med bolig i bofællesskab uden kørselsordning opfyldte betingelserne for at få støtte til køb af bil på trivselsmæssigt grundlag henset til omfanget af kørselsbehovet og chaufførmulighederne.

Afgørelse

Ansøger havde ikke ret til at få støtte til bil.

Begrundelsen var, at støtte til køb af bil ikke ville gøre ansøger tilstrækkelig selvhjulpen, idet der ikke var chaufførmuligheder, som i tilstrækkeligt omfang kunne dække ansøgers samlede kørselsbehov.

Begrundelsen var videre, at ansøgers kørselsbehov ud fra de foreliggende oplysninger var af et sådant omfang, at det mere hensigtsmæssigt ville kunne tilgodeses ved andre ordninger end ved støtte til bil.

Det blev lagt til grund, at ansøger opfyldte de helbredsmæssige betingelser for at få støtte til bil, og at ansøger af helbredsmæssige årsager ikke selv kunne køre bil.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at ansøger ifølge det oplyste havde behov for kørsel til indkøb, læge, ridning, musikundervisning, styrketræning, besøg hos familie, som boede mellem 50 og 200 km fra ansøgers bopæl, samt kørsel til andre ikke specificerede sociale aktiviteter.

Ankestyrelsen lagde videre vægt på, at ansøger var bevilget 15 timers månedlig ledsagelse, at ansøger anvendte sit bistandstillæg til at aflønne hjælpere til kørsel, at ansøger ved kørsel til/fra sine forældre blev ledsaget af 2 studerende, og at ansøger havde mulighed for at blive kørt af en veninde og andre i netværket.

Ankestyrelsen lagde videre vægt på, at ansøger boede i et bofællesskab, hvortil der var knyttet personale, som var fælles med de øvrige beboere. Det var oplyst, at personalet havde mulighed for at være chauffør for ansøger. Det var imidlertid samtidig oplyst, at ansøger i de foregående 8 måneder, hvor ansøger havde haft bil, havde kørt 78 ture med telebusordningen til/fra ridning og musikundervisning på grund af ressourcemangel i botilbuddet.

Ansøgers oplysning om, at ansøger alene kunne medbringe sine hjælpemidler i forbindelse med overnatninger uden for hjemmet, hvis ansøger havde en bil, kunne ikke i sig selv begrunde, at ansøger herved opfyldte betingelserne for at få støtte til bil.

Metadata

Retsområder

Serviceloven

Nøgleord

TrivselsbilChaufførmulighedBilSocialpædagogisk bistandBofællesskabKørselsbehov

Paragraffer

§ 85§ 73a§ 78§ 71§ 99§ 86§ 114§ 73

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse C-10-02

Udgivet: 2013-07-10

Ankestyrelsen fandt at betingelserne for at anvende personlig alarm og tilbageholdelse i boligen var opfyldt for en 28-årig mand, der måtte anses for at være i væsentlig grad udviklingshæmmet og i mange kortvarige episoder psykotisk, dvs. forbigående...

Ankestyrelsens principafgørelse C-50-05

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen fandt, at det sociale nævn havde kompetence til ændre det af amtet bevilgede almindelige lån til et udvidet lån på trods af, at ansøger alene havde klaget over afslag på særlig indretning. Kommunen var derfor berettiget til at opsige de...

Ankestyrelsens principafgørelse R-15-00

Udgivet: 2013-07-11

Ankestyrelsen fandt, at kommunen som følge af det sociale nævns afgørelse om hjemvisning skulle have genoptaget en mands hjemmehjælp i perioden frem til, at kommunen havde vurderet sagen på ny og truffet en lovlig afgørelse. Begrundelsen var, at nævn...