Ankestyrelsens principafgørelse A-14-04

GældendeÅr: 2004Udgivet: 2013-07-10

Beskrivelse

Ankestyrelsen fandt, at der ikke kunne gives afslag på hjælp til tandbehandling alene med henvisning til, at ansøger havde haft mulighed for at spare op af sit rådighedsbeløb. Kommunen skulle i hvert enkelt tilfælde foretage en konkret vurdering af a...

Journalnummer

J.nr.: 2000336-03

Indhold

Lovhenvisninger

  • Lov om aktiv socialpolitik - lovbekendtgørelse nr. 709 af 13. august 2003 - § 82

Afgørelse

Sagen blev hjemvist til kommunen til ny behandling og afgørelse.

Ankestyrelsen kunne ikke på de foreliggende oplysninger afgøre, om ansøger opfyldte betingelserne for økonomisk hjælp til den ansøgte tandbehandling, fordi der kun forelå oplysninger om størrelsen af den månedlige udbetalte kontanthjælp, men ingen oplysninger om eventuel formue eller dokumenterede oplysninger om hans (fremtidige) udgifter til husleje m.m.

Ankestyrelsen fandt derfor, at der ikke var foretaget den nødvendige økonomiske vurdering, idet der som begrundelse for afslaget alene var henvist til hans store rådighedsbeløb i perioden, hvor han var boligløs.

Ankestyrelsen lagde i den forbindelse vægt på, at kommunens afslag på økonomisk hjælp var truffet den 26. februar 2003, og at han efter det oplyste havde fået bolig fra den 1. marts 2003.

Information

  • Kommunen modtog den 17. februar 2003 ansøgning om hjælp til tandbehandling med et beløb på 1.477 kr.
  • Kommunen vurderede, at ansøger havde 5.241 kr. til rådighed om måneden. Kommunen mente derfor, at ansøger ved en rimelig tilrettelæggelse af økonomien, havde haft mulighed for at afholde udgiften selv.
  • Kommunen havde i den forbindelse lagt vægt på, at ansøger fik udbetalt kontanthjælp med 5.500 kr. om måneden og kun havde faste anerkendte udgifter på 259 kr. om måneden til familie og ulykkesforsikring, samt at ansøger i perioden 16. september 2002 til 28. februar 2003 var boligløs.
  • Det sociale nævn tiltrådte kommunens afgørelse.
  • Nævnet lagde til grund:
  • at kommunen havde fundet udgiften rimelig og velbegrundet,
  • at ansøger i perioden 16. september 2002 til 1. marts 2003 havde været uden fast bopæl og boligudgift, samt at han i samme tidsrum havde boet hos venner og bekendte,
  • at han fik udbetalt kontanthjælp med 5.500 kr. om måneden, og
  • at han i perioden havde faste anerkendte udgifter på 259 kr. om måneden til familie- og ulykkesforsikring.
  • Nævnet fandt herefter, at han havde haft økonomisk mulighed for selv at betale udgiften, eventuelt gennem opnåelse af en afdragsordning med tandlægen.
  • I klagen til Ankestyrelsen blev det anført, at han med virkning fra 1. marts 2003 betalte husleje på 4.060 kr. om måneden og desuden havde haft store udgifter ved at flytte (opmagasinering m.m.).
  • Han bad desuden om en forklaring på, hvordan det kunne lade sig gøre at tilrettelægge sin økonomi på en sådan måde, at man kunne betale en uforudset udgift, som var så stor - både i relation til det månedlige udbetalte beløb og ikke mindst i forhold til hans faktiske rådighedsbeløb.
  • Nævnet anførte i en uddybende begrundelse, at der var ansøgt om hjælpen den 19. februar 2003. Nævnet henviste videre til, at der på dette tidspunkt var taget stilling til behandlingsbehovet, og at ansøger havde været uden konkret boligudgift i godt 5 måneder med mulighed for at selv spare op og betale.
  • Sagen blev behandlet i principielt møde med henblik på en generel belysning af den økonomiske behovsvurdering, jf. aktivlovens § 82, herunder forholdet mellem den hidtidige og den fremtidige økonomi.

Metadata

Retsområder

Aktivloven

Nøgleord

BehandlingsudgiftBehovsvurderingTandbehandling

Paragraffer

§ 82

Relaterede afgørelser

Ankestyrelsens principafgørelse O-49-98

Udgivet: 2013-07-11

En kommune var ikke berettiget til ved vurderingen af en ansøgning om hjælp til anskaffelse af briller til ansøgers børn at se bort fra, at hun havde forsørgelsespligt over for sine 5 børn. De ydelser, hun modtog til sine børn (børnefamilieydelse, bø...

Ankestyrelsens principafgørelse N-8-06

Udgivet: 2013-07-11

Det var en forudsætning for, at transportudgiften kunne anses for at være en følge af den nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne, at transporten var nødvendig for at deltage i revalideringen. Da en revalidend kunne bruge offentlige transportmi...

Ankestyrelsens principafgørelse 42-15

Udgivet: 2015-07-10

Ved ansøgning om hjælp til sygebehandling kan kommunen give afslag på hjælp, hvis ansøger selv kan betale for behandlingen for eksempel ved tilbagekøb af en kapitalpension eller en anden pensionsordning. Dette gælder, selv om ansøger er tæt på pensio...