Erstatningsansvarsloven § 22

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 22 fastslår princippet om regres for skadesforsikringer.

Lovtekst – § 22

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1070 af 29.8.2018

Såfremt der er erstatningsansvar for en skade, der er dækket af en skadesforsikring, indtræder forsikringsselskabet i det omfang, det har betalt erstatning, i den skadelidtes ret mod den erstatningsansvarlige.

Stk. 2. Ved livs-, ulykkes- eller sygeforsikring eller anden personforsikring har selskabet uanset forsikringens karakter intet krav mod den erstatningsansvarlige.

Praktisk betydning

§ 22 fastslår princippet om regres for skadesforsikringer. Når en skade, der er dækket af en skadesforsikring, opstår og forsikringsselskabet har udbetalt erstatning til den skadelidte, indtræder selskabet i den skadelidtes krav over for skadevolderen – altså overtager selskabet skadelidtes ret til at gøre kravet gældende mod den ansvarlige. Dermed kan selskabet forsøge at få hele eller dele af sine udbetalinger dækket ved at kræve pengene betalt fra skadevolderen. Dette er centralt for balancen i forsikringssystemet: den skadelidte får hurtig erstatning fra sit selskab, som herefter tager over og forfølger kravet mod den ansvarlige. Bemærk dog, at der gælder en undtagelse: ved livs-, ulykkes- eller sygeforsikringer – de såkaldte personforsikringer – har selskabet ikke regressadgang, uanset forsikringens karakter. Denne undtagelse beskytter forsikringstagere, så fx livsforsikring eller ulykkesforsikring altid fungerer som en endelig ydelse til forsikrede og ikke kan medføre yderligere krav mod skadevolderen. § 22 står som en hjørnesten i danske regler om regres mellem forsikringsydere og skadevolder – både i erhvervsliv og privatliv.

Eksempler

  • Regres efter vandskade

    En vandskade på en lejlighed forårsages af håndværkerens fejl. Boligens forsikring dækker ejeren. Forsikringsselskabet anlægger derefter sag mod håndværkeren for at få dækket sit tab.

  • Bilulykke med skadesforsikring

    En person kører galt i leasingbil. Selskabet betaler reparationsudgiften, men gør derefter krav mod den fører, der var erstatningsansvarlig for ulykken.

  • Ingen regres på ulykkesforsikring

    En person kommer galt af sted til en fest, og hans ulykkesforsikring udbetaler erstatning. Selskabet kan ikke rette krav mod den, der forårsagede skaden, da det er en personforsikring.

Almindelige misforståelser
  • Forsikringsselskabet kan altid kræve regres, også på personforsikringer (det kan de ikke).
  • Den skadelidte bliver blandet ind i retssagen igen efter selskabets regres (det gør vedkommende typisk ikke).
Almindelige spørgsmål

Kan mit forsikringsselskab kræve penge af skadevolderen, hvis jeg får erstatning?

Ja, hvis du har fået erstatning fra din skadesforsikring, kan selskabet overtage dit krav mod skadevolderen i det omfang, de har udbetalt.

Gælder reglen også for livs- og ulykkesforsikringer?

Nej, selskabet har ingen regressadgang ved livs-, ulykkes- eller sygeforsikring, uanset forsikringens art.

Hvad betyder det for mig som forsikringstager?

Du får hurtigt udbetalt fra dit selskab. Selskabet kan derefter kræve pengene igen fra den ansvarlige – men det påvirker ikke din ret til erstatning.

Kan skadevolderen nægte at betale til forsikringsselskabet?

Kun hvis skadevolderen kan påvise ikke at være erstatningsansvarlig. Ellers kan selskabet kræve beløbet på samme vilkår som skadelidte.

Relaterede paragraffer
  • § 19

    Handler om, hvornår ansvar bortfalder ved dækning under tings- eller driftstabsforsikring.

  • § 17

    Omhandler regres for sociale ydelser og andre særlige situationer.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – jeg guider dig trygt i dansk erstatningsret.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder regres i forsikringsret?
Gælder § 22 også for livsforsikring?
Hvordan påvirker § 22 mig ved en vandskade?
Erstatningsansvarsloven § 22 | Forklaring med eksempler